Sıklıkla kuyruk sokumunda, çok daha nadiren göbekte; cilt altında kıl yumağı oluşumu ile başlayan ve iltihabi akıntının da eklenmesi ile farkedilen bir hastalıktır.
Yarattığı Rahatsızlık : Erken dönemde belli belirsiz bir ağrı hissi olur. Ancak bu dönemde başvuran hasta sayısı çok azdır. Erken dönemin ardından kuyruk sokumunda şişlik ve akıntı şikayeti başlar.
Tanı : Fizik muayenede toplu iğne başı gibi kıl dönmesi delikleri görülür. İlerlemiş hastalıkta, kıl yumağı elle hissedilir derecede şişlik oluşturmuş ve akıntı başlamıştır.
Tedavi : Fenol uygulaması çok erken hastalıkta denenebilir. Ancak tekrarlayıcı uygulamalara rağmen hastalık ancak P ihtimalle kalıcı olarak ortadan kalkar. Mikrosinüsektomide kıl yumağının toplu iğne başı şeklindeki dış ağzından girilerek kanal ve içerideki iltihabi boşluk kazınır. Daha az dikiş atılır ve daha hızlı günlük yaşama dönülür ancak hastalıkla temas etmiş doku tümü ile çıkarılmayıp kazındığı için bu yöntemde de uzun dönemde sıklıkla hastalık tekrar eder. 0 e yakın başarı sağlayan tek yöntem kıl yumağının üzerinde yer alan cilt dokusu ile birlikte, kıl yumağı ve kıl yumağının altındaki hastalıklı dokunun tamamıyla çıkarılmasıdır. Ameliyat esnasında kıl yumağı hiç açılmamalıdır. Yumağı çevreleyen sağlıklı doku ile beraber çıkarım sağlanmalıdır ki hastalık tekrar etmesin. Daha sonra oluşan boşluk ameliyat videolarında izleyeceğiniz üzere uygun tekniklerle kolayca kapatılır ve ameliyat dikişi kalçanın orta hattına denk getirildiği için ortalama iki ay sonra dikiş izi tama yakın kaybolur. Ne kadar geç kalınmışsa o kadar geniş bir cerrahi uygulanması gerekir. Ameliyat süresi ortalama 10-15 dakika arasındadır. |